UA-119246896-1

 Takovo i Gornji Milanovac minulog vikenda  slavili su 208. godinu Takovske bune protiv Turaka. Veče uoči trke Takovski ustanak, gradom su odzvanjali ritmovi Bajage, DINAMIK MUSIC I TOM R BENDA I QUADRIROTTI –a.

Nedeljno jutro obilježio je parastos svim srpskim ustanicima od 1804.godine do danas i polaganje vijenaca kod "Takovskog grma", u organizaciji Odbora Vlade Srbije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

„Tu, kod grma, gospodar i knez Miloš Obrenović, na Cvijeti ujutro, dođe u Takovo i onaj dan onda kod crkve učini skupštinu i stane se već javno dogovarati sa narodom šta će se sad činiti. I sav sabor nađe da drukčije nikako biti ne može nego da se biju sa Turcima, dok svi ne izginu. I još što je najčudnije, isami starci i kmetovi, koji su svagda bili protivni buni    sad pristanu i poviču da nema drugog spasenija nego da se biju sa Turcima ,  da brane dok se uzmože. I svi složno počnu moliti Miloša da im on bude starješina i da ih ne izda. Miloš im na to odgovori da će im biti starešina ako će oni njega slušati i između sebe se kao braća paziti, oprostiti jedan drugome ako je koji kome šta nažao učinio. I na to pristanu svi. Miloš, poslije  skupštine, ode sa svojim momcima u Crnuću i  poslijee dugog premišljanja otide u vajat, te se obuče u svoje vojvodske aljine i uzme oružje srebrno, pa onako nakićem izađe među momke noseći u ruci svoj vojvodski barjak, koji je do tada ležao negde sakriven, pa pruži barjak Simi Pastrmcu govoreći :"Evo meneeto vas, rat Turcima!" Ovaj opis Vuka Stefanovića Karadžića, savremenika i svjedoka tih događaja, vjerodostojno opisuje raspoloženje koje je vladalo u Srbiji prije tačno dva vijeka –23. aprila 1815. godine podignut je Drugi srpski ustanak protiv osmanske vlasti, iz kojeg je nastala moderna srpska država.

             Nedelja, 22.april u 10,30 časova od Takovskog grma startovalo je blizu 200 takmičara na valovitoj stazi dugoj 13 kilometara i ciljem na prelijepom trgu u Gornjem Milanovcu. Do  cilja je  prvi dotrčao Strahinja Trakić iz Kragujevca (u vremenu 42:29 minute). U konkurenciji žena pobijedila  je Nevena Jovanović iz Beograda. Njeno ciljno vrijeme bilo je 51:23 minuta, što je odličan rezultat, s obzirom da je prije tri mjesca dobila sina.

             Naš sugrađanin, maratonac Pero Mijatović i  Ljubo Todović iz Foče, šezdesedevetogodišnji majstor karatea, koji je atletikom ozbiljnije počeo da se bavi kada je otišao u penziju, bili su  jedini  predstavnici  BiH i Republike Srpske na ovom takmičenju, što je publika u Milanovcu prepoznala i pozdravila sa oduševljenjem i snažnom  podrškom.

               Pero Mijatović, u apsolutnoj  kategoriji, od 123 takmičara, zauzeo izvanredno 51. mjesto sa rezultatom 1 čas i 13 minuta, dok je Ljubomir stazu prešao  za 1 čas i 40 minuta.  Sada u kolekciji brojnih odličja sa dugoprugaških trka atletski veterani posjeduju  i „orden“  Trke “Takovski ustanak 2023”.

                Veterani iz Srpske ističu  lijepo druženje  sa trećeplasiranim  učesnikom Nemanjom Cerovcem iz Šapca i Milanom Kostićem, generalnim sekretarom Atletskog kluba “Kraljevo“ .

               Za učešće na takmičenju  u Takovu, Pero zahvaljuje na podršci  načelniku opštine Sokolac, Milovanu Bjelici.