UA-119246896-1

Минулог викенда успјешно је завршена планирана активност друштва. Закључак Управног одбора односио се на уређење споменика Олги Дедијер и простора око истог, локација село Дикаљи, Соколац. Олга Поповић Дедијер рођена је у Земуну, 3. јула 1914.године. Радила је као љекар Опште државне болнице у Београду. У току Народноослободилачке борбе била је шеф хируршке екипе Друге пролетерске дивизије. Рањена је на Милинкладама, током битке на Сутјесци, и подлегла ранама 20. јуна 1943. године у Дикаљима, гдје је сахрањена. Споменик је подигнут 1945. године, а бетонска фигура тешка је око двије тоне.

Професор Грујo Бјековић у наредном периоду објавиће и књигу посвећену Олги Дедијер са акцентом на њен ратни пут. Писани траг остаће као један од видова заштите од заборава и очувања сјећања на страдале у Другом свјетском рату.

Култура сјећања је питање одговорности према будућим генерацијама. Младе генерације нису упознате с чињеницом да су, током Другог свејтског рата, 64,1% свих партизана у БиХ били Срби и да је Романија изњедрила десет народних хероја: Пера Косорића, Милана Шарца, Груја Новаковића, Марка Ећимовића, Данила Ђокића, Миланка Витомира, Михајла Бјелаковића, Славишу Вајнера Чичу, Груја Новаковића и Павла Горанина.

Захвалност професору Грују Бјековићу, покретачу идеје, као и учесницима радне акције Велимиру Нинковићу, Радојици Стојановићу, Слободану, Жељку и Богдану Комленовић.