UA-119246896-1

Oko 85 učesnika drugog planinarskog sleta Han Pijesak posjetilo je minule subote  ( 28.04.2018.g.) tri atraktivne lokacije; Planinski kamp „Jazavčije rupe“, Srpsko vojničko groblje iz 1914 i tajni objekat G-3 bivše JNA na Velikim Igrištima, što je oduševilo članove 12 planinarskih društava iz Srpske.Na stazi dugačkoj 16 km startno mjesto bio je Planinski kamp „Jazavčije rupe“ u mjestu Malo Polje, 6,5 kilometara udaljen od Han Pijeska, koji je prema riječima vlasnika Vanje Drljića već tri godine, svake subote mjesto okupljanja bajkera, dobre rok muzike i ljubitelja prirode, daleko od gradske vreve. 

On je, kako kaže, 19-godišnji rad u svojoj autolakirnici na Han Pijesku, zamijenio izgradnjom Kampa u prirodi, na svojoj djedovini , bez ičije podrške u zajednici.

„Supruga Vesna, profesor engleskog jezika i ja, vječiti zaljubljenici u prirodu i u ovaj predivan kraj uokviren visokom crnogoričnom šumom, odlučili smo spojiti ugodno sa korisnim i rodila se ideja da 2014. počenomo gradnju objekta u stilu planinske kuće sa šest ležajeva,sa manjom binom za muziku, ski liftom, nekoliko motornih sanki za uživanje na snijegu koga ovdje ima u izobilju“, kaže Drljić. 

On dodaje da će za par dana u funkciji biti prvi u nizu drvenih bugalov sa četiri ležaja, a ima u planu i izgradnju daleko veće bine za muzičare i stvaranja dodatnih uslova za prijem većeg broja gostiju.

Vlasnik Kampa „Jazavčije rupe“ za sada ne računa da li se isplatilo ulagati sredstva u ove objekte, ali se prema broju zainteresovanih posjetilaca nada da će se posao pokazati kao dobar izbor ulaganja u turizam. Drljić ističe da se u njegovom neobičnom ugostiteljskom objektu na nadmorskoj visini 1.150 metara, već treću godinu na „Forest kampu“ od 20. do 23. jula okupi veliki broj bajkera iz svih krajeva bivše Jugosavije i da su već u tom svijetu dobre rok muzike i uživanja u prirodi „Jazavčije rupe“ prepoznatljiva lokacija. Najveći problem za sada, kako kaže, njegovim gostima predstavlja loš put iz pravca Han Pijeska, ali napominje da ima razumijevanja kod lokalne uprave, koja redovno čisti ovaj pravac u toku zimske sezone.

Učesnici ovog planinarskog sleta posjetili su ovom prilikom i srpsko vojničko groblje na Velikim Igrištima, na kome je prema riječima Milana Jovanovića iz hanpjesačkog Planinarskog ekološkog društva /PED/ „Visočnik“, sahranjeno oko 300 srpskih vojnika poginulih u ogorčenoj borbi između okupatorske Austro-ugarske vojske i pripadnika Šumadisjke divizije, drugog poziva srpske vojske 28.septembra 1914. 

„ U protv ofanzivi koju je Austrougarska vojska pokrenula nakon ulaska NJemačke u rat, srpska vojska braneći položaje od Visočnika, Igrišta i Vran Kamena vodila je žestoke borbe od početka septembra do kraja oktobra u kojima je na tri lokaliteta;Igrišta, Vran Kamen i Ružina Voda poginulo ukupno 1.500 srpskih vojnika“, naveo je Jovanović.

On je istakao da je spomen ploča na mjestu stradanja srpskih vojnika na Igrištima podignuta tek 25.avgusta 1990. zahvaljujući angažovanju udruženja lovaca sa Han Pijeska i mještana Banje kod Aranđelovca.

„Na ovom groblju po prvi put od 1990. zapaljene su svijeće za duše poginulih ratnika“, naglasio je Jovanović.Gosti PED „Visočnik“ minule subote su imali priliku da po prvi put na Velikim Igrištima posjete nekadašnje ratno sklonište, poznato kao objekat G-3, koji je 1948. gradila bivša Jugoslovenska narodna armija /JNA/ i godinama čuvala kao strogu vojnu i državnu tajnu.

„Ovo je podzemno sklonište je najvjerovatnije zamišljeno ako centar veze i rezervno komadno mjesto, za glavno komandno mjesto pri poznatom vojnom objektu „ Crna Rijeka“, koje je uglavnom služilo kao skladište, kavih je bilo nekoliko u BiH. Niko sigurno ne zna, zbog tajnosti podataka,ali se pretpostavlja da je uloženo preko 20 milijardi dolara u izgradnji ovakvih objekata“, rekao je Milan Jovanović, iz PED „Visočnik“ govoreći gostima o značaju objekta G-3, koji je izgrađen duboko u zemlji sa prosječnom temperaturom od 5 stepni Celzijusa.

On je, između ostalog naveo da se pretpostavlja da tajni objekat G-3 nikada nije ni potpuno dovršen i da je građen u strahu od odmazde nakon „Titovog – NE- Staljinu“.

Glavni hodnik je dugačak 504 metra, prema podacima planinara „Visočnika“ koji su se bavili istraživanjem objekta, i građen je tako da ima podzemnih i bočnih prostorije u kojima se u slučaju nuklearnog napada moglo skloniti više od 500 ljudi.

Hanpjesački planinari tvrde da je tajno sklonište bilo opremljeno savremenom opremom za život pod zemljom duže vrijeme, ali da je tokom minulog rata početkom devedesetih sva oprema otuđena.

Učesnici planinarskog pohoda nakon uspona na najvišu kotu Velika Igrišta /1.406 m.n.v./ drugu po visini na području opštine Han Pijesak, boravili su i na lokalitetu Vidikovac, sa koje se pogled pruža na sve planinske visove u istočnom dijelu BiH, uključujući i Veliki Žep / 1.537 m.n.v./ najviši planinski vrh na Han Pijesku.

Član PED „Majevica“ iz Bijeljine, Dijana Zeljko prvi put je posjetila Velika Igrišta i oduševljena je stazom i atraktivnim lokacijama koje su obišla zajedno sa 17 članova Planinarsko ekološkog društva „Majevica“ koje postoji 30 godina i okuplja oko 80 članova.

Predsjednik PED „Visočnik“ sa Han Pijeska Cviko Todić je zadovoljan uspjehom subotnjeg sleta , ali ne i brojem planinarskih društava koja su se odazvala na njihov poziv.

On cijeni da odziv je mogao biti veći, ali je najavljena kiša, uticala da nekoliko društava iz Srpske i Srbije da odustanu, poučeni prošlogodišnjim iskustvom kada je učesnike prvog pohoda na Velika Igrišta zadnjeg dana aprila pratilo snježno nevrijeme.

Danas se ispostavilo da sreća prati hrabre i mi smo uživali u šetnji prelijepim planinskim predjelima po divnom vremenu“ ocijenio je Todić. 

On je dodao da su planinarski slet podržali : Planinski kamp „Jazavčije rupe“, opština Han Pijesak, Šumsko gazdinstvo „Visočnik“, Lovačko udruženje „Studena Gora“, i nekoliko privatnih preduzeća.