UA-119246896-1

Minula 2017. godina bila je više nego uspješna za Planinarsko društvo „Glasinac“ možda čak i najuspješnija od osnivanja društva, o čemu govore relizovani programski ciljevi i zadaci kroz aktivnosti uz učešće svih članova. Upravni odbor održao je dvanaest sjednica koje su bile konstruktivne i većina zaključaka uspješno je realizovano.

U toku 2017. godine organizovano je više aktivnosti na matičnoj planini Romaniji. Posebno ističemo brojne radne akcije članova društva, a 22.07. 2017. je datum koji će trajno ostati kao datum od značaja u društvu jer su okončane aktivnosti na postavljanju vlastite planinarske kolibe na vlastitu lokaciju društva. Bilo je i više radnih akcija na markaciji planinarskih staza do Lupoglava i Novakove pećine, zatim trasiranje i markacija staze iz pravca Mokrog ( lokacija Banovine ) ka Crvenim stijenama. Izdvajamo i organizaciju sledećih manifestacija na Romaniji: više izleta na Crvene Stijene, drugi proljećni pohod na Romaniju (Veliki Lupoglav), „Jesenji pohod na Romaniju-Novakova pećina“ gdje je učešće uzelo oko 50 planinara sarajevsko – romanijske regije, te gosti iz Srbije. Članovi društva posjetili su sjeverni dio Romanije – Šahbetski grad, organizovali izlet i druženje na Kopitu. Sredinom mjeseca oktobra u Sokocu na padinama Puhovca organizavano je 4.to kolo lige RS i 6.-ti Memorijal „Svjetlana Ceca Komlenović“ u planinarskoj orjentaciji.

Članovi društva uzeli su učešće na više manifestacija u organizaciji Planinarskog saveza RS i planinarskih društava iz okruženja, a to su sledeće: pohod u Pjenovac, izlet u Ziličinu, posjeta pećini Golubovići u Rogatici, pohod u Stari Brod, druženje na planini Ozren sa posjetom vodopadu Skakavac, pohod Velika Igrišta -planina Javor, učešće na manifestaciji prošetajmo Rzavskim bregovima – Višegrad, osvojen je vrh Kablara, uzeto učešće na vidovdanskom usponu na Maglić, zatim učešće planinara na Majevici, manifestaciji „Tavna 2017“, 2.-om sletu planinara Treskavica, 9.-om sletu planinara Trebević, usponu na Veliki Stolac, 29.om memorijalnom pohodnu na Bjelašnicu.

Članovi društva bili su veoma aktivni uzeli učešće na 40 različitih planinarskih pohoda, manifestacija, desetak radnih akcija na Romaniji. U 2017. godine zabilježeno je interesovanje za rad i praćenje društva, izdvajamo činjenicu da je 16 novih članova potpisalo je pristupnice, a fb stranicu društva prati oko 900 osoba.

Milan Borovčanin i Stefan Bajagić osvojili su najviši vrh Balkana (Musalu 2925 m.n.v. ), Stefan je osvojio i ostala dva vrha Balkana (Vihren i Mitikas), a učestvovao je u ekspediciji koja je osvojila Bobotok kuk na Durmitoru. Stefan Bajagić i Nenad Radović sa ekipom hodočasnika iz Sokoca pješačili do manastira Ostrog. Stefan je krajem mjeseca decembra počeo sa pripremnim aktivnostima (zimski uspon na Visočicu) u cilju osvajanja Alpa- Mon Blan u junu naredne godine.

Miroslav Divčić i Milenko Đerić u mjesecu junu uzeli su učešće u revijalnoj biciklističkoj trci u organizacoiji biciklističke sekcije PD“Stolac“Višegrad. Oko 60 učesnika učestvovalo je na stazi dužine 11 kilometara od Višegrada do sela Bijela ( Crkva Hrista Spasitelja)-rodno selo familije Tasić kada je i održan sabor pomenute porodice. Pomenuti članovi biciklima su došli od Prijevora do Trnovačkog jezera i uživali u ljepotama Maglića. Najviši vrh BiH ( Maglić 2386 m.n.v.) minule godine osvojili su Nebojša i Vesna Kariklić u okviru planinarske manifestacije 24-ti „vidovdanski uspon na Maglić“.

Krsna Slava društva ( Mitrovdan ) obilježena je kako i dolikuje prema tradiciji. Nakon slavskog obreda u hramu svetog proroka Ilije, za sve članove društva organizovan je slavski ručak u prostorijama sportske dvorane. Slavsku svečanost uveličali su i sveštenici Crkvene opštine Sokolac, te prijatelji društva planinari iz okruženja.

Naš član Pero Mijatović uzeo je učešće na više veteranskih takmičenja: sretnjska trka, treća hercegnovska i metkovska skalinada, prvi ostrošški polumaraton, trka uz stepenice Vršac, osmi noćni maraton Novi Sad, prvi rumski polumaraton, peti kragujevački polumaraton, prvi beogradskom polumaraton. Najljepše utiske prenosi sa maratona u Atini koji je održan 12.novembra. Kada su u pitanju sportska takmičenja, muška i ženska takmičarska ekipa uzela je učešće u sistemu takmičenja RS ( Prijedor, Višegrad, Sokolac), te na Mosi igrama u Pljevljima gdje je ženska ekipa osvojila 3.mjesto. Željko Delić rukovodilac takmičenja u planinarskoj orjentaciji zaslužan je za uspjehe takmičarske ekipe u minuloj godini. Sve pohvale za takmičare Stefana Bajagića, Predraga Kovačevića, Nemanju Bakmaza, Danila i Milicu Delić, Željka i Mirjanu Komlenović, Draženku Gavrić i Snežanu Borovčanin, koji su doprinjeli sledećem konačnom plasmanu za 2017. godinu na nivou Republike Srpske, kako slijedi:

1. PD „Sjemeć“ Rogatica – 17 bodova

2. PSD „Stolac“ Višegrad – 16 bodova

3. PD „Glasinac“ Sokolac – 12 bodova

4. PD „Klekovača“ Prijedor – 07 bodova

5. PD „Sjemeć“ Rogatica(Ž) – 03 boda

6. PD „Glasinac“ Sokolac (Ž) – 03 boda

7. PSD „Stolac“ Višegrad(Ž) – 01 bod

8. PSD „Previja“ Lamovita – 01 bod

9. PAOK „Banjaluka“ Banjaluka – bez bodova

Članovi društva uzeli su učešće i ostvarili partnersku saradnju na više projekata vezanih za promociju matične planine Romanije i okoline, u okviru PRO-Budućnost projekta izdvajamo „Mirovni odmor u prirodi“ – druženje mladih iz Sokoca i Sarajeva na Crvenim Stijenama, a potom posjeta vjerskim objektima u mjesnoj Knežini, te pećini Pod lipom ( Kadića brdo) koja se nalazi na listi po zaštitom od strane Republičkog zavoda za zaštitu kulturno istorijsko i prirodno nasljeđe Republike Srpske. Zatim, kroz projekat „Putujmo zajedno upoznajmo različitosti“ mladi članovi društva sa prijateljima iz Sarajeva upoznali kulturno istorijske znamenitosti grada Mostara. Članovi društva volonterski su podržali manifestaciju na Romaniji krajem mjeseca septembra enduro trka „Endu Romanija 2017“, podrška organizaciji prijateljskog udruženja Enduro kluba Romanija.

Aplicirali smo na više projektnih prijedloga na javne pozive, ali nažalost nisu nas podržali sledeći donatori: Grad Istočno Sarajevo, Ministarstvo trgovine i turizma RS, SHL fondacija, Rajfajzen banka, Via Dinarica, američka ambasada. Prema javnom pozivu, te Ugovoru o dodjeli sredstava iz budžeta Opštine Sokolac za nevladine organizacije Opština je krajem mjeseca oktobra odobrila društvu 1.000,00 KM namjenska sredstva na ime promocije planinskog turizma na Romaniji kroz unapređenje smještajnih kapaciteta u planinarskoj kolibi Crvene Stijene.

I na kraju da pomenemo da se realizovala inicijativa sa prošlogodišnje sjednice Skupštine o zaštiti planinskog kompleksa Romanije. U tom pravcu ostvarena je saradnja sa Zavodom za kulturno istorijsko naslijeđe RS, JPŠ „Šume RS“ i ŠG“Romanija“Sokolac. Na osnovu zaključaka sa predhodnih sastanaka Komisija je sredinom mjeseca novembra izašla na teren kako bi se definisale površine i utvrdile granice za zaštićeno područije Parka prirode Romanija.

Podršku brojinim aktivnostima društva prvenstveno su davali članovi, kroz svoj radni ili finansijski doprinos. Finanijsku podršku pružila je Opština Sokolac kroz redovno finasiranje aktivnosti društva, a rad društva podržavalo je privatno preduzeće „Ogrev“ i njegov vlasnik, a naš član Slobodan Komlenović, zatim preduzeće „Servis Đurđić“.

U narednom periodu očekujemo Kalendar aktivnosti Planinarskog saveza Republike Srpske za 2018.godinu, kako bi uradili plan akcija društva za narednu godinu. U planu je da se krajem mjeseca januara organizuje izvještajna i izborna Skupština društva.