UA-119246896-1

Јуче је у Планинарском дому „Црвене стијене“ на Романији у организацији Планинарског друштва „Гласинац“ промовисана књига путописних прича “На Космету”, књижевника Миланка Боровчанина Ромсока. Књига садржи десет путописних прича од којих је половина посвећена представљању планинских љепота Романије, Деветака, Маглића, а све у циљу промоције планинарења инспирисан планинским-врлетним стазама, небеским врховима, стијењем и камењем, љековитим биљем, бистрим изворима...

Миланко је пионир планинарства на Романији, дугогодишњи искусни планинар који је прије 13 година учествовао у оснивању друштва.

Миланко је члан Удружења књижевника Републике Српске и Удружења књижевника Србије. Аутор је два романа, три књиге прича и приповједака, шест књига поезије за одрасле и једне за дјецу, те двије књиге путописа.

Добитник је више књижевних награда међу којима је Диплома и медаља књижевника Русије – Московске подружнице и Повеља „Видовданских пјесничких сусрета на Романији“.

Окупљенима се прво обратио модератор Миланко Јевђевић. Он је нагласио да и путописи имају, осим историјске, и изузетну умјетничку вриједност јер садрже пуно чињеница о људима, мјестима и догађајима кроз које је путовао, те додао да је ова књига својеврсна историјска читанка и разгледница цијелог романијског платоа.

Књижевник и пјесник Слодобан Ристовић из Ужица, говорећи о Ромсоковим путописним причама, истакао је да Миланко највећи живи пјесник и приповједач, те да се млади који почињу да пишу поезију могу на њега угледати.

Милад Обреновић неуморни књижевник из Рогатице говорио је рецитације, здравице и афоризме.

Књижевно вече када су Романију окитиле прве снијежне пахуље ове зимске сезоне употпунио је и наш члан Мирослав уз пјесме о љубави уз звуке гитаре.

Промоција је отворена и затворена пјесмом, те задовољством и захвалношћу свима који су дошли и у топлом амбијенту планинског кутка осјетили љепоту писане ријечи.