UA-119246896-1

Планинари соколачког "Гласинца" данас обиљежавају дванаест година од оснивања друштва. За више од једне деценије постојања иза њих су значајни резултати на свим пољима од рјешавања статусних питања, преко организације спортских такмичења, планинарских похода, до радних  акција на уређењу и маркирању планинарских стаза.

Највећи успјех  друштва у минулом периоду, јесте изградња планинарског дома "Црвене стијене"  на локацији Надроманија, који сваким даном поред чланова друштва привлачи велики број гостију из разних крајева.

Такође, планинари могу да се похвале и учешћем у пројекту „Уживај у Сарајевско – романијском региону“ у склопу кога је на Црвеним стијенама изграђена Виа ферата „Соколов пут“. Посљедњих годину дана Виа ферата је постала права туристичка атракција на Романији, која привлачи велики број туриста, љубитеља адреналинског спорта.

Једна од најзначајнијих активности Планинарског друштва "Гласинац", која је недавно, након више од пет година упорности чланова и локалне заједнице, кренула са реализацијом, јесте проглашење локалитета Црвене стијене заштићеним подручјем. Овом Иницијативом планирана је заштита  локалитета Црвене стијене површина 8,82 хектара,  подручја које води од планинарског дома до најатрактивнијег видиковца на Романији, Црвене стијене 1432 мнв. У току је израда Студије заштите, а Републички завод за заштиту културно- историјског и природног насљеђа у наредној години у свој план и програм рада урвстиће проглашење Црвених стијена заштићеним подручјем.

Предан и одговоран рад овог друштва препознала је шира друштвена заједница. Општина Соколац, Град  Источно Сарајево, ЈПШ “Шуме РС, Шумско газдинство „Романија“,  као и бројни привредници са подручја цијеле регије помажу планинарима у реализацији нових идеја.

 Оно на чему се тренутно ради јесте изградња брвнаре и дјечијег забавног парка и мобилијара у близини планинарског дома на локацији Надроманија.

Планинарско друштво "Гласинац" успјешно дјелује дванаест година. Својим радом и залагањем планинари су урадили много за промоцију планинског туризма. Овог љета у припреми смо новог садржаја, а то је изградња дјечијег забавног парка „Црвене стијене“, све у жељи да се настави масовно окупљање на нашој планини и да се повећа тренд раста туристичког развоја на Романији.

Наредних дана очекујемо извођача радова за адреналинске паркове на теренима Романије.

  У току мјесеца августа у близини планинарског дома поставиће се помоћни дрвени објекат који је друштву донирао  „Ланац трговина соколачке компаније "Оногошт". Брвнара у планинском стилу служиће за продају сувенира и изнајмљивање планинарске опрема за госте.

Такође, општина Соколац, нашла се у десет општина на подручју Виа Динарике, на којој ће бити постављено магично пењалиште, а чланови друштва узели су учешће у пројектним активностима. Локација на којој ће бити изграђено пењалиште су Црвене стијене, а по пројекту ће бити постављено 30 пењачких смјерова, тако да је пред нама много активности, истакла је Вера Мијатовић секретар ПД „Гласинац“.

Мијатовићева је додала да друштво дугује захвалност начелнику општине Соколац Миловану Бјелици, који је имао разумјевања за пројекте од којих су планинари имали директну корист, као што је нпр. програм Виа Динарика путем кога се финансира дио радова на планинарском дому прикључак воде,  уређење мокрог чвора и туш кабина.

Путем Виа Динарике недавно је вршена промоција планинарског друштва и туризма на Романији.

Планинарско друштво „Гласинац“ поводом дванаесте годишњице друштва, у суботу 31. јула, организоваће камповање са ноћењем на Романији. Локација на којој ће бити камповање је Крачипоље, локација шест километара удаљена од планинарског дома. Заинтересовани за камповање могу да се пријаве путем фејсбук странице Друштва – Планинарско друштво "Гласинац".