UA-119246896-1

U deset opština na području Via Dinarice biće postavljena magična penjališta.
Opština Sokolac vidi šansu za novu turističku ponudu jer će ovim projektom na romanijskim Crvenim stijenama biti postavljeno 30 penjačkih smjerova.
Trenutno se odvija modul edukacije "Sportski penjač" ( teorijski i praktični dio ). Teorijski dio je okočan u periodu 28.06.2021 – 01.07.2021. godine, a praktični dio se odvija u periodu 07.-04.07. 2021. godine (planinarski dom Ormanj Pazarić).
Ispred opštine i planinarskog društva edukaciju pohađaju Miroslav Divčić i Predrag Dobrilović.
Ciljevi modula obuke: Omogućiti pojedincima sticanje kompetencija ili znanja, vještina i odgovornosti za samostalno provođenje sportskog penjanja u svim oblicima sportskog penjanja.
Projekat “Magična penjališta Bosne i Hercegovine” je finansiran sredstvima Europske Unije i projektnih partnera u iznosu od 350.000 KM. Projekat je odabran među više od 100 aplikacija iz cijele Bosne i Hercegovine.
Projektni tim čine: Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Sarajevo, Planinarsko društvo „Fasto“ i IT kompanija Rebus d.o.o. Sarajevo.
Direktni korisnici projekta su opštine, pojedinci – instruktori penjanja, turističke agencije i turističke zajednice, planinarska i penjačka udruženja/savezi/klubovi, turisti.
Osim direktnih korisnika, koristi od projekta imat će i pružaoci propratnih usluga (hoteli, restorani, prodavnice suvenira, prodavnice sportske opreme, proizvođači domaćih poljoprivrednih proizvoda i drugi).