UA-119246896-1

Крсна слава је прилика и за сумирање резултата, а планинари се могу похвалити са солидним успјесима забиљеженим протеклих једанаест година, колико је протекло од оснивања друштва. Минула година   за чланове друштва  претежно је била испуњена радним активностима. Излети и походи прилагођавани су у складу са препорукама локалне заједнице и Планинарског савеза РС, сходно актуелној епидемиолошкој ситуацији.
Организовано је више радних акција на матичној планини Романији, а истичемо:

- унутрашње грађевинске радове на планинарском дому ( постављање камене подне подлоге), као и изливање лежеће плоче-терасе испред дома.
Чланство друштва било је активно на више поља издвајамо волонтерско ангажовање у циљу помоћи старијим  и угроженим лицима у достави намирница  и лијекова у
првим мјесецима епидемије вируса корона. Том приликом посјећена су бројна романијска села сачињене фотографије и приче за памћење. Реализовали смо више планинарских  излета на најатрактивнији видиковац Црвене Стијене. У склопу пројекта "Разгледница са Романије" који су финансирали Омладинска банка Соколац и Фондација Мозаик  постављен је инфо пано за фотографисање и клупе за одмор.

Кроз Јавне позиве  за подршку пројектима невладиних организација  Град Источно Сарајево подржао је планинарски пројекат под називом "Саградимо планинарски дом Црвене Стијене на Романији", а општина Соколац пројекат под називом "Оаза мира-добро дошли на Романију".
Током године чланови друштва узели су учешће на походима и излетима како слиједи:

-поход у Пјеновац, поход Драги Новаковић, посјетили водопад Берег и Скакавац, Жепске планине, као и Требевић, Височицу, Зеленогу, Тару..., те су учествовали у ходочасничким путовањима, пјешачили до манастира у Кнежини и Озерковићима.

Наш члан из Источног Сарајева Радомир Мутабџија са дјецом  Наташа ( 13) и Ненад (10) година прикључили су се на иницијативу Удружења Ампутираца Источно Сарајево и бициклима прешли пут од Источног Сарајева до Требиња за три дана. На празник Видовдан посјетили  су манастир Тврдош, те Мркоњиће, мјесто рођења Светог Василија Острошког, манастир Завалу, Житомислиће и Пребиловце. 

Конкурс "Романијска зима" био је прилика да презентујемо природне љепоте сарајевско романијске регије у зимском периоду. Организовањем изложбе фотографија уз помоћ пријатеља урадили смо значајну промоцију друштва, али и локалне заједнице.

Посебно задовољство чине нам активности које се тренутно раде на проширењу туристиче понуде на Романији:

-у оквиру пројекта "Еноy Сарајево-Романија регион" почела је изградња "виа феррата" осигураног планинарског пута која ће, надамо се постати нова атракција за све љубитеље ове адреналинске врсте,

- пројекат „Магична пењалишта", такође је у имплементацији, а тридесет смјерова је осмишљено на начин да пружају могућност за пењање и почетницима и професионалцима. У бенефите овог убрајамо: мапирање потенцијала, едукацију кадра, те промоције у смислу интернет презентације, телефонске апликације, као и генералну промоцију под заједничким називом Магична пењалишта Босне и Херцеговине.

Активности друштва финансирале од чланарине, финансијског и радног доприноса чланова, те уз помоћ и подршку донатора који су дали свој допринос и подржали рад друштва. У току 2020.године издвајамо подршку бројних појединаца и пријатеља друштва, али и Општине Соколац
Град
а Источно Сарајево, ШГ Романија Соколац, ЈП"Огрев "Соколац, Планинарски савез РС, Завод за форензичку психијатрију Соколац, ЈУ Спортско рекреациони центар"Гласинац"Соколац и Основна школа Прњавор.