UA-119246896-1

На подручју Црвених стијена на Романији у петак и суботу, 2. и 3. октобра, почиње реализација пројекта који финансира ЕУ и Њемачка у износу од 505.000 КМ, рекао је Срни директор Туристичке организације „Јахорина“ града Источно Сарајево Игор Тошић.

Тошић је подсјетио да је Туристичка организација „Јахорина“, заједно са Развојном агенцијом града Источно Сарајево и Привредном комором Републике Српске као партнерима, заједно прошла пројекат Осјети задовољство боравка у природи дуж зелене стазе Виа Динарике Сарајевско-романијске регије за стварање новог туристичког производа.

Он је нагласио да ће реализација овог пројекта, који се зове „Виа ферата“ или челични пут, на Романији додатно унаприједити туристичку понуду Источног Сарајева.

„Ово ће бити јединствен садржај у БиХ јер ће ферата имати два висећа моста, што ће допринијети атрактивности садржаја. Реализација овог пројекта планину Романију отвориће за неке нове видове туризма“, рекао је Тошић.

Тошић је нагласио да у петак и суботу, 2. и 3. октобра, креће реализација првог садржаја „Виа ферате“ на локалитету Црвених стијена на Романији, гдје ће чланови планинарских друштава „Јаворина“ и „Романија“ са Пала и „Гласинац“ са Сокоца помоћи у уређењу 45 километара стаза, што је саставни дио пројекта.

Према његовим ријечима, урадиће се уређење, крчење и маркација пјешачких стаза, а планирано је и постављање 30 клупа и два видиковца који ће служити за одмарање, а сигурно да ће употпунити боравак туриста на том подручју.

Он је истакао да је Романија, као и Јахорина, велики потенцијал за развој љетног туризма и налази се на зеленој линији „Виа Динарика“, као што је и Требевић.

Тошић је нагласио да у оквиру овог пројекта у наредном периоду крећу у набавку балона на топли ваздух, који ће сигурно бити још један нови садржај на Требевићу, јединствен у региону.

„На локалитету Бруса на Требевићу изградићемо ђечије игралиште, теретану на отвореном и вјештачку алпинистичку стијену, гђе ће се моћи вршити алпинистичке обуке, а и они који су жељни те рекреације и забаве или адреналина моћи ће да упражњавају тај садржај“, рекао је Тошић.

Он је истакао да се туристичка понуда у Источном Сарајеву из дана у дан шири, обогаћује, те да је то све предиспозиција за долазак већег броја туриста у Источно Сарајево.

Тошић је нагласио да је један од задатака овог пројекта и унапређење малих и средњих предузећа, јер ће се повећањем броја туриста повећати и потрошња неких роба и услуга на подручју града Источно Сарајево.