UA-119246896-1

Nacionalni park Tara jedan je od pet nacionalnih parkova u Srbiji i ističe se od ostalih parkova po šumama srpske omorike (zaštićena biljna vrsta) koju je otkrio botaničar Josip Pančić 1875. godine. Osim omorike, park je poznat i po šumama bukve i jele. Nacionalni park Tara je osnovan 1981., a pod njegov teritoriju se ubrajaju planine Tara i Zvijezda, a prosječna visina parka kreće se između 1000 m i 2000 m što znači – raj za ljubitelje planinarenja.
Planinari iz Han Pijeska, članovi planinarskog društva "Javor Sunčana planina" bili su organizatori izleta.
Stigli smo do Predovog krsta odakle se prošetalo do Biljeških stijena.
Predov krst je lokalitet, na 1075 m n.v ., na koji se stiže preko Bajine Bašte i Perućca, kroz uski kanjon rečice Dervente, preko Rastišta.Nalazi se na najudaljenijem delu Tare, na krajnjem zapadu. Jezerom Perućac i jednim dijelom suvom granicom graniči se sa Republikom Srpskom. Upravo ta njegova zabačenost je i sačuvala biljni i životinjski svet. Na ovim prostorima nalazi se veliki broj netaknutih dijelova prirode.

Bilješka stena - Preporučujemo svima izlet do vidikovca Bilješka stijena koji je udaljen od Predovog krsta oko 6km, na 1225m nadmorske visine. Odavde se pruža fantastičan pogled na jezero Perućac, rijeku Drinu i Bajinu Baštu. U blizini se nalazi mala koliba, koju je sagradila filmska ekipa za potrebe snimanja Lalićevog filma - "Ptice koje nikad ne polete", koja se može slobodno koristiti.Sokolački planinari su je iskoristili i ostavili flajere društva u cilju pozivnice turistama na našu goru Romaniju.
Na samom vidikovcu se nalazi nekoliko stolova i klupa na otvorenom omogućavaju odmor dok se uživa u pogledu. Na ovoj lokaciji može se vidjeti i Pančićeva omorika.
Zahvalnost organizatorima, do narednog izleta Vero.