UA-119246896-1

U podnožju planine Romanije, nedaleko od sela Kaljina na području opštine Sokolac, nalazi se prava turistička atrakcija.
Rijeka Kaljina koja protiče kroz istoimeno selo jedno je od najljepših prirodnih bogatstava na području Romanijskog kraja. Kao i sve planinske rijeke zbog naglih promjena reljefa i Kaljina je poznata je po brzini i slapovima. U jednom dijelu svoga toka ova rijeka se formira u vodopade u narodu poznate po imenu Buk.
Prizor koji pruža ova prirodna tvorevina rijetko koga ostavlja ravnodušnim. Snaga i brzina planinske rijeke stvorila je pravo malo čudo, posebno interesantno za avanturiste i fotografe. Ono što dodatno krasi ovu idilu je borova šuma koja prati cijeli tok rijeke, kao i stijene u neposrednoj blizini vodopada.

Kako je Sokolac grad bez rijeke, mještani ovdje odlaze da bi pobjegli od ljetnje žege. Na rijeci Kaljini mnogi od njih su učili i prve plivačke pokrete. Rijeka je bogata i potočnom pastrmkom pa svakodnevno privlači i ljubitelje ribolova. Pravi raj na zemlji koji ne zaobilaze ni strani turisti.
Kaljina je posebno lijepa u proljeće, kada nabuja poslije duge zime koja je karakteriistična za ova kraj. Postaje brža, a njeni slapovi viši. U zimskom periodu zbog niskih temperatura često bude zaleđena i tada dobija jedan novi – bajkovit izgled. Kaljina izvire u zaseoku Vrhovine u podnožju planine Ozren, a uliva se u Biošticu – još jednu planinsku ljepoticu o kojoj ćemo takođe pisati.