UA-119246896-1

Minule nedelje, dvadesetšestog avgusta, na Dan kada se obilježava oslobođenje opštine Sokolac i Romanije u Drugom svjetskom ratu 1941. godine, Romaniju i Crvene Stijene posjetili naši prijatelji članovi Planinarskog kluba "Zrenjanin" iz Zrenjanina.

Romanija je opjevana i opisana kao malo koja planina. I to ne bez razloga. Zahvaljujući geografskom položaju i junaštvu svojih stanovnika, spominje se u mnogim istorijskim izvorima, putopisima, bilješkama, novinskim člancima, a naši prijatelji su imali iskrene želje da se uvjere u naprijed navedene činjenice
Prvo su posjetili manastir Sv.Georgija na Ravnoj Romaniji, i od nastojatelja manastira sveštenika Andreja Kovačevića saznali detaljnije o istorijatu svetinje, te o životu na prostorima opjevane gore.

Ispred društva Željko Delić upoznao je goste o radu i kapacitetima društva, te stazama koje su na raspolaganju ljubiteljima planine. Željko je bio u ulozi vodiča najatraktivnijom planinarskom stazom koja kreće od lokacije Nadromanija gdje se nalazi planinarski dom i koja izlazi na Crvene Stijene.Crvene stijene strmo padaju sa jugozapadne strane planine Romanije       ( nekada se se nazivale i Mokranjske stijene), koje su dužine 400 metara i pružaju se u visoravan sela Mokrog. Najviša tačka na stijenama je 1423.m.n.v. gdje se nalazi zastava.
Mirko Popović, član Planinarskog kluba"Zrenjanin" inače porijeklom iz sokolačkog sela Sijerci izrazio je zadovoljstvo i dao obećanje da prenijeti utiske ostalim članovima matičnog planinarskog kluba, te da se očekuje njihov brojniji dolazak krajem mjeseca septembra.

Još jednom se pokazalo da su bratske veze neraskidive, i da osim ljubitelja lova Vojvođani i Romanijci nastavljaju druženje. Druženje lovaca traje više od tri decenije, a od ove godine počeli su susreti planinara koji će vjerujemo trajati takođe decenijama.